2016

MARK FORD

Mark Ford je vedoucím oddělení bicích nástrojů na University of North Texas (UNT) v Dentonu a bývalým prezidentem Percussive Arts Society (PAS). Specializuje se na marimbu a je koordinátorem jednoho z největších programů pro bicí nástroje ve Spojených státech amerických, konkrétně na UNT. Ford je aktivním hráčem na marimbu a přednášel na mnoha hudebních konferencích a univerzitách po celých Spojených státech. Dále působí jako umělecký ředitel každoročního festivalu bicích nástrojů Drum Fest – Marimba/Vibraphone Competition v polském Opole. Pravidelně účinkuje na mezinárodních hudebních festivalech v Evropě, Asii a jižní Americe. Jeho sólová CD se skladbami pro marimbu Stealing a Moment Motion Beyond Polaris získaly vynikající recenze. Jednu z nich přinesl odborný měsíčník The Instrumentalist, který označil jeho kompoziční styl za výjimečný. Nahrál dvě DVD a CD s japonskou virtuoskou na marimbu Keiko Abe a Dechovým orchestrem UNT.

Jako skladatel napsal Mark Ford řadu populárních děl pro sólovou marimbu a bicí ansámbl: Marimba Heritage Head Talk Polaris Kingdom Lore Fanfare Stubernic Afta-Stuba! Morning Light The Surface of Life Coffee Break (tu složil společně s manželkou Ewelinou Ford). Jeho koncert Stubernic Fantasy měl v orchestrální verzi premiéru v Polsku a Orchestra Convention zazněla na turné US Navy Band a US Air Force Band. Mezi nejnovější díla patří Infinity Energy , napsáno pro Ju Percussion Group z Taiwanu, a Pivot Point pro saxofonový kvartet, marimbu a cajon. Jeho díla byla uvedena na univerzitách a v koncertních sálech po celém světě, a také byla vysílána v National Public Radio. Ford je autorem publikace Marimba: Technique Through Music , vydané nakladatelstvím Innovative Percussion, Inc.

Ford je uznávaným pedagogem na bicí nástroje. Pod jeho vedením podnikl UNT Percussion Ensemble turné do Polska, Chorvatska, Francie, Belgie a vyhrál PAS International Percussion Ensemble Competition. Mark Ford je firemním hráčem společností Dynasty Percussion, Bergerault, Zildjian, Evans Drum Heads, Latin Percussion a Innovative Percussion Inc.

www.markfordmusic.com

ED SOPH

Ed Soph je profesorem oddělení jazzových studií a interpretace na University of North Texas. Vyučuje hru na bicí soupravu a vede mistrovský kurz v rytmické sekci. Je mezinárodně uznávaným autorem, špičkovým pedagogem i interpretem. Vedl mistrovské kurzy v Evropě, Asii, Austrálii a na Novém Zélandu. Mezi jeho absolventy patří Keith Carlock, Ari Hoenig, Dave Weckl či Jason Sutter.

Na turné a při nahrávání spolupracoval s umělci, jako jsou Stan Kenton, Bill Watrous, Woody Herman, Bill Evans, Clark Terry, Joe Henderson, Marvin Stamm, Dave Liebman, Stefan Karlsson, Fred Hamilton, Eddie Gomez, Eddie Daniels, Chris Potter a mnoha dalšími. Je autorem několika publikací, mezi které patří The Big Band Primer Essential Techniques for Drum Set Musical Time . Nahrál vzdělávací videa, například vydal DVD Musical Time .

Je firemním hráčem společností Yamaha Corporation of America, Zildjian, Evans Drumheads a Innovative Percussion Inc. V roce 2016 byl uveden do Síně slávy společnosti PAS a zařadil se tak mezi legendy hry na bicí nástroje.

PAUL RENNICK

Paul Rennick působí jako profesor hry na bicí nástroje na University of North Texas. Je vedoucí osobností ve světě marching percussion. Ve své výuce hry na bicí nástroje má dlouhou řadu úspěšných studentů. Jako hostující umělec vystupoval na mnoha událostech po celém světě.

Napsal a připravil více než dvacet soutěžních představení pro Drumline. Od roku 2003 do roku 2010 působil jako ředitel the Phantom Regiment Drum & Bugle Corps, který v letech 2006, 2008, 2010 zvítězil a získal cenu Drum Corps International Fred Sanford Award for Percussion Performance a v roce 2008 zvítězil v soutěži DCI Championship. Zároveň také působí ve Vanguard Drum & Bugle Corps ve městě Santa Clara.

Paul Rennick působil jako aranžér, lektor a manažer bicí sekce mnoha cenami ověnčeného muzikálu Blast! , který byl uveden na Broadwayi. Je aktivním hráčem, na nahrávce UNT Percussion Ensemble Vespertine Formations vystoupil jako hostující sólista.

V současné době je firemním hráčem společností Dynasty, Remo Inc., Zildjian, Roland, Planet Waves a Innovative Percussion Inc.

www.paulrennick.com

Účinkující studenti

HF JAMUMartin Švec, Adam Sikora (3. ročník), Jakub Kačic, Samuel Kmotorka, Petr Maceček, Hana Pavelková (2. ročník), Jan Nepodal, Kristýna Švihálková (1. ročník)
HAMU PrahaŠimon Veselý (5. ročník), Pavel Rehberger (4. ročník), Ladislav Bilan, Patrik Lavrinčík, (3. ročník), Radek Doležal, Matěj Diviš (2. ročník), Štěpán Hon (1. ročník) 
Akadémia umení Banská BystricaMatej Smutný, Samuel Juráš (3. ročník)
Konzervatoř Brno RadimVečeřa (6. ročník), Matěj Štefík, Josef Schmied (5. ročník), Patrik Macháček, Anežka Nováková (3. ročník), David Paša (2. ročník)
Konzervatoř České BudějoviceVojtěch Sýkora (6. ročník), Matouš Novák (3. ročník), Jakub Kub, Marek Novák (2. ročník), Aneta Králová, Maiia Kuvaeva (1. ročník)
Konzervatoř P. J. Vejvanovského KroměřížDominik Kopečný,Miroslav Uher (4. ročník)
Súkromné konzervatórium NitraJán Vörös, Adam Kováč
Konzervatoř Evangelické akademie OlomoucVeronika Kamasová (1. ročník)
Konzervatoř TepliceKateřina Chrudimská, Natálie Navrátilová, Roman Čapek, Martin Kout, Antonín Kropáček, Jiří Skřivan, Jakub Málek, Matěj Holeček
Súkromné konzervatórium D. Kardoša TopoľčanyMarek Rašman (2. ročník)
Konzervatórium ŽilinaMatúš Minich (6. ročník), Jakub Tisaj (5. ročník), Adam Vrecko, Sára Kapjorová, Jakub Babčan (1. ročník)

Program

Pátek 9. 12. 2016
9:30 – 11:00Workshop (Paul Rennick)
11:00 – 12:30Workshop (Ed Soph)
13:30 – 15:00Workshop (Mark Ford)
15:30Zahájení festivalu
16:00Koncert studentů konzervatoří Žilina a Brno
17:30Vernisáž výstavy obrazů Miloše Vacíka
19:00Koncert studentů Súkromného konzervatória Nitra, Súkromného konzervatória Dezidera Kardoša Topoľčany a Konzervatoře Teplice
17:30PerkuSeance mini
Sobota 10. 12. 2016
9:30 – 11:00Workshop (Ed Soph)
11:00 – 12:30Workshop (Mark Ford)
13:30 – 15:00Workshop (Paul Rennick)
16:00Koncert studentů Konzervatoře Evengelické akademie Olomouc,
Konzervatoře Pavla Josefa Vejvanovského Kroměříž a Konzervatoře České Budějovice
19:00Koncert studentů Akadémie umení Banská Bystrica, HAMU Praha a JAMU Brno
cca 20.30PerkuSeance mini
Neděle 11. 12. 2016
9:30 – 11:00Workshop (Mark Ford)
11:00 – 12:30Workshop (Paul Rennick)
13:00 – 15:00Workshop (Ed Soph)
15:00 – 18:00PerkuSeance maxi
19:00Koncert – Mark Ford, Paul Rennick, Ed Soph (USA)

9.12.2016

10.12.2016

11.12.2016