2010

NEBOJŠA JOVAN ŽIVKOVIĆ

Původem srbský skladatel Nebojša Jovan Živković je v současnosti jednou z nejvýraznějších osobností v oblasti kompozice a hry na marimbu a bicí nástroje vůbec. Studia hry a kompozice absolvoval na univerzitách v Mannheimu a Stuttgartu. Koncertuje po celé Evropě, ale také v USA, Asii a Latinské Americe. Zavítal do prestižních sálů, například do vídeňského Konzerthausu, National Recital Hall Taipei, mnichovského Herkulessaalu a St. Peterburg’s Eremitage Theatre. Jako hosta si jej přizvaly vynikající orchestry, mezi nimi Stuttgart Philharmonic, Munich Symphonic Orchestra, Lithuanian State Symphony, ale také Osaka Festival Orchestra. Jeho diskografie čítá osm desek, které obsahují převážně vlastní kompozice.

BENJAMIN TOTH

Benjamin Toth pochází z Německa, ale nyní žije v USA, kde vyučuje hru na bicí nástroje na univerzitě v Hartfordu. Zajímá se o africké a latinskoamerické bicí nástroje, které studoval například v Ghaně nebo Brazílii. Během své profesionální kariéry nejen koncertuje, ale také uspořádal řadu mistrovských kurzů a seminářů po celém světě od Evropy až po Trinidad. Tothova hráčská univerzálnost se odráží v jeho účasti na celé řadě projektů s komorními soubory a orchestry, mezi které patří Percussion Group Cincinnati (členem 1987 až 1992), Jovan Percussion Project (členem od roku 1996) nebo Hong Kong City Contemporary Dance Company. Devětkrát se účastnil mezinárodního shromáždění Percussive Arts Society po boku skladatelských osobností, mezi nimiž byl i slavný americký experimentální skladatel John Cage nebo právě Nebojša Jovan Živković.

Účinkující studenti

HF JAMUJosef Novák (5. ročník), Martin Kleibl, Zuzana Mečárová, Bohdan Šebestík (4. ročník), Pavel Cafourek, Jakub Tengler (3. ročník), Ján Fiala (2. ročník), Gabriel Chila (1. ročník), Lukáš Krejčí j.h.
HAMU PrahaMarkéta Mazourová (4. ročník DS), Oleg Sokolov (3. ročník), Deny Hozman (3. ročník)
Konzervatórium J. L. Bellu Banská BystricaMarek Bednarčík (5. ročník), Tomáš Hríbik (4. ročník), Michal Bartánus (2. ročník)
Konzervatórium BratislavaFrantišek Tkáč (5. ročník), Jakub Kačic (mimořádný žák, 13 let)
Konzervatoř BrnoEmil Machain, Petr Štefaník (5. ročník), Martin Střílka, Matěj Drabina (4. ročník), Peter Hrnčirík (3. ročník), Ondřej Maloch (2. ročník)
Konzervatoř České BudějoviceMiroslav Šonka (5. ročník)
Konzervatoř P. J. Vejvanovského KroměřížPetr Holásek (5. ročník), Tomáš Fábry ml. (4. ročník), Jan Sedlář (3. ročník)
Janáčkova konzervatoř OstravaŠimon Bílý (4. ročník), Kristýna Štvrtňová (3. ročník), Adam Sikora (2. ročník)
Konzervatoř PardubiceTomáš Novák (2. ročník), Radek Doležal (1. ročník)
Konzervatoř PlzeňJan Kasal (5. ročník), Patrik Lavrinčík (2. ročník)
Konzervatoř PrahaMartin Kuzma (6. ročník), Adam Koller, Markéta Hořejší
Konzervatoř TepliceJiří Soukup (6. ročník), Vojtěch Šeminský (4. ročník), Ondřej Čermák, Dita Grundová, Vít Michna, Marek Ptačovský, Lukáš Vaněček (3. ročník), Pavel Faltus, Filip Hisem (2. ročník), Ondřej Turták, Robin Laub (1. ročník)