2014

MARTA KLIMASARA (D)

Rodačka z polského Sosnovce hrála od dětství na klavír. Ve dvanácti letech začala hrát na místní hudební škole na bicí nástroje. O několik let později – již jako žačka Krzysztofa Jaguszewského v Katovicích – se začala prosazovat v polských interpretačních soutěžích a debutovala jako sólistka s katovickou filharmonií. V roce 1994 přesídlila do Stuttgartu a začala tam studovat u profesora Klause Tresselta. Svoje výjimečné hráčské schopnosti brzy předvedla i v mezinárodním měřítku. V roce 1999 zvítězila ve druhém ročníku World Marimba Competition v Japonsku a v roce 2001 se stala vítězkou ARD Competition ve hře na bicí nástroje a získala i cenu publika. Od roku 2004 je nástupkyní svého učitele Klause Tresselta na profesorském postu na Staatliche Hochschule für Musik und darstellende Kunst ve Stuttgartu.

Marta Klimasara je špičková interpretka, o čemž se mohli přesvědčit diváci jejích vystoupení v Evropě, Asii, Americe i Africe. Jako sólistka vystupuje s renomovanými orchestry, natáčí pro rozhlas i televizi. V roce 2002 vydala debutové CD „I Ching“ se sólovou hudbou pro marimbu a multipercussion. Často bývá zvána do porot interpretačních soutěží (v roce 2009 byla předsedkyní poroty Mezinárodní interpretační soutěže ve hře na marimbu v Brně). Také jako pedagožka dosahuje skvělých výsledků, o čemž bude možné se přesvědčit v průběhu jejího semináře na festivalu. Je firemní hráčkou firmy Malletech.

www.martaklimasara.de

MAREK STEFULA (D)

se narodil v roce 1973 v Bratislavě. Jeho prvním učitelem hry na bicí nástroje byl jeho otec Georg Stefula. Vzhledem k tomu, že Marek Stefula se specializuje na hru na tympány, byli jeho dalšími učiteli Rainer Seegers (sólotympánista berlínské filharmonie) a Arend Weitzel. Jeho profesionální kariéra tympánisty začala v orchestru Philharmonia Hungarica, kde v letech 1995 – 2001 působil jako druhý tympánista. Od roku 2001 je sólotympánistou v Gewandhausorchester v Lipsku. Od 2006 působí pedagogicky na Hochschule für Musik und Theater Felixe Mendelssohna Bartholdyho v Lipsku.

www.percussion-duo-leipzig.com

ŠTEFAN BUGALA (SK)

Narodil se v roce 1976 v Trnavě. Hudební nadání zdědil po svém pradědečkovi, hudebním skladateli Mikuláši Schneiderovi-Trnavském. Studoval hru na bicí nástroje a dirigování na Štátnom konzervatóriu v Bratislavě a od roku 1998 bicí nástroje na JAMU, kde se specializoval na hru na marimbu. V průběhu studia se úspěšně zúčastnil několika interpretačních soutěží na tento nástroj: Concours modern 2000 – Studentská cena, YAMAHA 2001 – 1. místo, Saint Truiden (Belgie) 2001, Stuttgart 2002. V tomto období již hrál na mnohých hudebních festivalech doma i v zahraničí.

Během studia aktivně působil jako člen bicí sekce Symfonického orchestru Slovenského rozhlasu v Bratislavě a příležitostně ve Státní filharmonii Brno. V roce 2004 se v produkci Art Entertainment zúčastnil úspěšného celoevropského turné s muzikálem Jesus Christ Superstar. Známá je jeho činnost na poli populární hudby a jazzu. Je lídrem formace Fuse Jazz a členem několika dalších seskupení (Deep´nspace, Veneer, Misha).

Činný je i kompozičně. Programem sestaveným skladbami z jeho autorské dílny se formace Fuse Jazz představila na zahajovacím koncertu festivalu Bratislavské jazzové dny 2002. Na svém kontě má též díla z oblasti vážné hudby, zejména skladby pro sólo marimbu, vibrafon, případně pro komorní obsazení. Kromě těchto kompozic se věnuje tvorbě populární hudby. Autorsky i interpretačně spolupracuje se zpěvačkou Janou Daňovou.

SWOMP (CZ)

je název nového projektu trumpetisty Jana Přibila a saxofonisty Michala Wróblewského. Kromě nich v ansámblu hrají Martin Opršál (marimba), Vladimír Micenko (kontrabas) a Kamil Slezák (bicí nástroje). Iniciály příjmení členů dohromady tvoří onen záhadný název kapely. Všichni členové kromě svých vlastních projektů mají jedno společné – působení na brněnské JAMU. Buď jsou zde činní pedagogicky (Přibil, Opršál, Slezák), nebo jako studenti školy (Wróblewski, Micenko). Soubor hraje vlastní nepřevzatou tvorbu.

Účinkující studenti

HF JAMUGabriel Chila (5. ročník), Kristýna Karchová, Miroslav Šonka (3. ročník), Martin Střílka (2. ročník), Tomáš Kovanda, Lenka Novosedlíková (1. ročník)
HAMU PrahaJan Kasal (4. ročník), Anton Ždanovič, Šimon Veselý (3. ročník), Pavel Rehberger (1. ročník)
Konzervatórium J. L. Bellu Banská BystricaMichal Bartánus (6. ročník), Kristián Kuruc, Samuel Kmotorka (5. ročník), Michal Skácel, Samuel Juráš, Martin Švec (4. ročník)
Konzervatórium BratislavaJúlia Karová (5. ročník), Andrej Palacka (4. ročník)
Konzervatoř BrnoAntonín Hrabal, Jan Doubrava, Michal Jež, Ester Švábková (4. ročník), Patrik Balega, Radim Večeřa (3. ročník), Matěj Štefík (2. ročník)
Konzervatoř České BudějoviceMatěj Diviš (5. ročník), Štěpán Hon (4. ročník), Vojtěch Sýkora (3. ročník), Lukáš Brabec (2. ročník), Kryštof Plachta (1. ročník)
Konzervatoř Evangelické akademie OlomoucLadislav Bilan Jr. (4. ročník)
Janáčkova konzervatoř OstravaAdam Sikora (6. ročník), Michal Wierzgoń (4. ročník), Jan Nepodal, Jan Andrýsek (2. ročník)
Konzervatoř PardubiceTomáš Novák (6. ročník), Radek Doležal (5. ročník), Jan Pátek (2. ročník)
Konzervatoř TepliceJan Panchartek (1. ročník), Matěj Holeček, Ondřej Malík, Luboš Šindela (2. ročník), Danny van Luxzenburg (1. ročník)
Konzervatórium ŽilinaPatrik Dorčik (4. ročník), Matúš Minich (3. ročník), Dušan Beňadik, Jakub Tisaj (2. ročník), Rudolf Maják (1. ročník)

MAREK STEFULA WORKSHOP

FOTO ZE SPOLEČNÉHO KONCERTU JAMU A HAMU